Loading...
TuinWonen

Hoe in de winter je balkon versieren?

Buiten verblijven is ontspannend, zelfs in de winter als het koud is. Het belangrijkste is om je buitenruimte in te richten met enkele voorwerpen die het verblijf op je balkon gezellig en comfortabel maken. Met een beetje voorbereiding en wat creativiteit kun je het balkon het hele jaar door gebruiken. Hier zijn onze beste winter balkon ideeën om je te helpen de buitenruimte van je appartement optimaal te benutten; zelfs bij koud weer!

Hoe richt je een winterbalkon in?

Een balkon is meestal een kleine ruimte, waar je toch wat meubels en aankleding aan wilt toevoegen. Maar hoe doe je dat? Houd rekening met de grootte van je balkon en richt het in met een salon- of bijzettafel, een stoel of een krukje. Kijk eens naar functionele banken en stoelen met geïntegreerde opbergruimtes. Bedek de stoelen of andere zitplaatsen met kussens, kleedjes en dekens. Gebruik hiervoor bij voorkeur flanel, imitatiebont en gebreide spullen om de ruimte gezellig te maken. Lampen, kaarslantaarns en Yankee Candle geurkaarsen verlichten de ruimte perfect en brengen je gelijk in de juiste sfeer. Voeg als laatste een tapijt toe om het balkon gezellig en comfortabel te maken.

Hoe houd je het balkon warm in de winter?

Voordat je denkt aan gezellige sfeer of winterdecoraties voor het balkon, wil je ervoor zorgen dat de ruimte nog steeds bruikbaar (en aangenaam) is als de temperatuur daalt. Het meest voor de hand liggende wat je nodig hebt, is dan ook een beetje warmte.

Plaats een terrasverwarmer op je balkon, die gebruikt maakt van de gezonde en intense infraroodstraling. Deze is niet gevoelig voor wind en houd je te allen tijde heerlijk warm. Kies voor een wandmodel terrasverwarmer die je aan de muur monteert, dat scheelt je weer ruimte op je balkon. Bovendien kan je deze het hele jaar door buiten laten hangen, want daar zijn ze voor gebouwd. Een vuurkorf is natuurlijk ook een optie, als je daar nog voldoende ruimte voor hebt op je balkon.

Een balkon inrichten met verlichting

De zon gaat in de winter veel vroeger onder, maar minder daglicht hoeft niet te betekenen dat je minder buiten kunt genieten. Voeg verlichting toe aan je balkon om er een comfortabele plek van te maken waar je heerlijk kan dineren, lezen of tijd kan doorbrengen met je beste vrienden.

Enkele ideeën balkonverlichting zijn:
Kaarsen op batterijen
Geurkaarsen en windlichten
Lichtsnoeren met led-verlichting voor buiten
Sfeerverlichting op zonne-energie
Hangende lantaarns of tafellantaarns
Fairy lights (snoer met kleine lampjes)

Overweeg om te kiezen voor gekleurde verlichting of sneeuwvlokvormige lampjes als je de feestdagen ingaat.

Balkondecoratie-ideeën met planten

Wie zegt dat de winter kaal en bruin moet zijn? Je balkon is de perfecte plek om te versieren met planten voor de winter. Winterharde balkonplanten zijn onder andere cyclamen, helleborus, lavendel, buxus, hulst, vuurdoorn en siergrassen. Zet deze winterplanten in een mooie kleurrijke pot en geniet in de winter van het groen op je balkon.

Balkon versieren voor de feestdagen

Wil je jouw balkon versieren voor Kerst en Oud & Nieuw? In plaats van je ruimte vol te proppen met een boom, gebruik je de muurruimte en denk je verticaal. Een eenvoudige krans met lichtjes ziet ervan onderaf prachtig uit, en je kunt altijd slingers en lichtjes om je balkonleuning wikkelen voor ruimtebesparende kerstversiering.

Als je liever geen kerstdecoratie ophangt, welke je over een paar weken weer moet weghalen, ga dan meer voor een ‘winterse’ sfeer dan voor een ‘kerstgevoel’ met imitatie groene winterplanten (of nepplanten), neutrale kleuren, gezellige verlichting en gebruik veel kussens en wollige dekens. Geniet vervolgens het hele jaar door van jouw balkon!