Loading...
AlgemeenInterieurWonen

Een trap voor in een kleine ruimte

Een trap in een kleine ruimte is vaak een moeilijke opgave maar niet onmogelijk. Heb je wel eens nagedacht over het kiezen van een spiltrap of wenteltrap? Deze twee trappen bevatten een draai die naar boven gaat waardoor ze maar weinig ruimte nodig hebben. Er bestaan ook multi-inzetbare trappen. Bij deze trappen kan je de vorm zelf nog een beetje aanpassen aan de ruimte waar de trap in komt. Verder zijn er nog trappen met hapjes uit de treden, dit klinkt misschien een beetje gek maar hieronder geven we je een uitleg erover.

Hoe heet deze soort trap?

Als je een rechte, steile trap hebt met hapjes uit dan heb je daar verschillende benamingen voor. De meest bekende zijn: samba trap, ganzentrap of Japanse trap.

Waarom is er gekozen voor dit ontwerp

Een trap die vrij steil is heeft vaak weinig ruimte op de grond. Tevens hebben deze trappen vaak een kleiner trapgat dan de meeste normale recht trappen. Dit soort trappen worden ook wel ruimtebesparende rechte trap genoemd. Doordat de trap zo smal en hoog is is er gekozen voor een ontwerp waarbij één kant van de trede smal is en de andere kant diep. Zo houd je het loopvlak en blijf je niet hangen achter de vorige treden.

Deze traptrede worden ook wel halve treden genoemd. Doordat de trap ‘halve treden’ heeft, heeft de trap al een bepaald loopritme vanaf het begin. Op de trap kan je niet met 2 voeten tegelijkertijd op een trede staan, hierdoor is de trap iets moelijker te belopen. Door deze moeilijkheid wordt er aangeraden om minimaal 1 leuning aan de trap te nemen.

Pluspunten en minpunten van deze vorm trap

Voordelen:

  • Je hebt weinig ruimte nodig
  • Je behoudt het loopvlak
  • Je blijft niet haken achter de volgende en vorige treden

Nadelen: 

  • Het is een hele smalle trap
  • Hij is heel steil
  • Je kan er maar op één manier op en af lopen door het vaste loopritme