Loading...
Wonen

Help, mijn kind speelt niet met speelgoed!

Help, mijn kind speelt niet met speelgoed!

Schijnbaar is het goed mogelijk dat kinderen niet met bepaalde speelgoed spelen. Sommige ouders hebben al van alles geprobeerd: van Crayola washimals bestellen tot buitenspeelgoed en barbies. Het is lastig als je kind niet met speelgoed speelt, vooral omdat je wilt dat het kind het leuk heeft, maar ook omdat door te ontdekken het kindje allerlei vaardigheden ontwikkelt en verbetert. Maar waarom spelen sommige kinderen eigenlijk niet met speelgoed?

Waarom speelt mijn kind niet met speelgoed?

Als een peuter niet met speelgoed speelt, is de kans groot dat hij niet weet hoe hij eigenlijk niet moeten spelen. Net zoals wij niets weten totdat we het hebben geleerd, moeten peuters het ook leren om te spelen. Waarschijnlijk weet je kind simpelweg niet waar hij moet beginnen, omdat ze niet eerder hebben geleerd hoe ze kunnen spelen met speelgoed. Er zijn hier 2 mogelijke oorzaken voor: je hebt het kind niet laten zien hoe ze het speelgoed moeten gebruiken of je hebt te veel keuze aan speelgoed.

Kwantiteit < kwaliteit

Als je het niet bij je eigen kind hebt gezien, heb je het vast wel bij anderen kinderen gezien: ze kunnen urenlang spelen met hetzelfde speelgoed. Wij zien het als saai en repetitief speelgoed, maar voor hen is dit juist het leuke. Dit komt omdat kinderen van nature de beheersing over hun speelgoed willen leren te hebben. Als speelgoed hen eenmaal uitdaging heeft geboden, willen ze het steeds opnieuw blijven proberen, omdat ze doorhebben hoe het werkt. Voor speelgoed geldt ook: kwantiteit < kwaliteit. Het gaat dus om het juiste speelgoed voor het kind en niet om de hoeveelheid speelgoed. De reden staat hierboven uitgelegd.

Herhalen, herhalen, herhalen

Als je eenmaal een boek of spel hebt aangeschaft van bijvoorbeeld Educatief-speelgoed.com zul je merken dat het kindje hier keer op keer om zal vragen. Ze willen namelijk steeds dezelfde boeken en spelletjes, ook al kan deze herhaling volwassenen wel eens op de zenuwen werken. De herhaling is echter wel cruciaal voor de cognitieve ontwikkeling van een kind.