Loading...
Tuin

Het gazon verticuteren met een verticuteermachine

Geef je gazon een nieuw leven door te verticuteren met een verticuteermachine. Verticuteren betekent het beluchten van het gazon en dat doe je door de viltlaag te verwijderen die in het gazon groeit. Viltvorming wilt zeggen dat dode grassen en mossen een laag vormen in het gazon en het zo langzaam verstikken. Als vervolg dat het water niet meer door de bodem wordt opgenomen, licht kan er niet meer bijkomen en ook de lucht kan niet meer tot de bodem doordringen. Door het te verticuteren maak je de gazonbodem los en verwijder je afgestorven gras en plantendelen, onkruid en mos.

Tijdens het verticuteren met een verticuteermachine worden de grasbodem en de grasnerf ingesneden en verticaal gemaaid. De verticuteermachine heeft een dubbel, roterend mes dat een paar millimeter in de bodem dringt en het mos, grasvilt en onkruid wegneemt. Het effect hiervan is dat water, licht en lucht de wortels weer beter kunnen bereiken en het gazon weer helemaal terug tot leven komt.

Voor een langdurig gezond en groen gazon is de krachtige verticuteermachine van STIHL het beste tuingereedschap van detuinmachineshop.nl Met aankoop van een STIHL verticuteermachine doe je je gazon een schoonheidskuur cadeau!

Het beste moment

Verticuteren doe je, afhankelijk van de hoeveelheid mossen en dode grassen in je gazon, één of twee keer per jaar. Het beste is om het gazon in de lente te verticuteren en daarom vindt een eerste keer vaak plaats in de maanden april of mei. Het gras groeit in deze maanden goed, omdat de bodem inmiddels is opgewarmd en de temperatuur constant boven de tien graden Celsius ligt. Als het nodig is kan een tweede verticuteerbeurt plaatsvinden in de maanden september of oktober. Doe dit wel minder intensief, want het gazon heeft tijd nodig om goed te herstellen en met nieuwe kracht aan de winterslaap te beginnen.

Aandachtspunten voor het verticuteren

Let wel op dat je tijdens de hitteperiodes het verticuteren uitstelt, want zowel in de lente als in de herfst kunnen deze plaatsvinden. Waarom? Door het uitstellen bescherm je de grasplantjes tegen uitdroging. Verder is het ook belangrijk dat je niet gaat verticuteren bij regenweer of als de bodem nat is, want hierdoor wordt de bodem niet optimaal gereinigd.

Heb je een tuin met een pas aangelegd gazon? Dan is het belangrijk om te weten dat je dit na 3 jaar pas voor de eerste keer kan verticuteren, omdat het gazon voldoende tijd nodig heeft om te groeien en resistent te worden.