Loading...
SlapenWonen

Hoe werken elektrische rolgordijnen in de praktijk?

Je hebt gehoord en gelezen over elektrische rolgordijnen, maar hoe werkt het nu echt? Wat zijn ervaringen van gebruikers en voldoen deze producten aan de verwachtingen en de prijs? Hoe het werkt en of je zelf elektrische rolgordijnen kun installeren lees je op deze pagina.

Hoe werken elektrische rolgordijnen?

Er zijn verschillende fabrikanten die uiteenlopende producten leveren. Het basisidee blijft echter gelijk; via een motorsysteem de gordijnen openen en sluiten. De meest eenvoudige methode is een klein kastje met wieltjes dat je direct op een gordijnroede kunt plaatsen. Dit werkt alleen met lichtgewicht schuifgordijnen. Elektrische rolgordijnen op maat zoals Somfy die levert werken met een motor die het rolgordijn laat openen en sluiten. Deze motor wordt aan de rails gekoppeld en neemt het werk over dat je normaal gesproken met koordjes zou doen. Er hangen dus geen draadjes meer, de bediening werkt via een knop of een app.

Na installatie kun je het systeem verder uitbreiden. Zo kun je de elektrische gordijnen koppelen aan een smart home netwerk. Denk aan Google Home of Apple HomeKit. Je kunt vervolgens programma’s samenstellen, eventueel met een timer voor als je niet thuis bent. Dit zal zeker in het begin wat experimenteren zijn en vrije uurtjes kosten. De technologie is er zeker klaar voor, de communicatie met apps en apparaatjes vereist wel wat oefening. Als het één of enkele gordijnen in huis betreft dan volstaat een afstandsbediening.

Kun je zelf elektrische rolgordijnen installeren?

Als je een normaal set gordijnen kunt installeren dan zullen elektrische rolgordijnen niet veel extra moeite kosten. Zeker niet als je kiest voor een motor op accu. Je hoeft in dit geval geen bedrading aan te sluiten. Je installeert de gordijnrails, plaatst hier de motor bij en je bevestigt de rolgordijnen. Via een smart hub zoals de Somfy TaHoma kun je de gordijnen koppelen aan je smart home. Dit is overigens niet verplicht. Je zou ook het systeem met een afstandsbediening kunnen bedienen. Met name senioren maken liever gebruik van een afstandsbediening dan een app op de smartphone. Als je een beetje handig bent in huis en niet bang bent om enkele technische handelingen te verrichten dan moet het zeker lukken.

Je kunt via Poweredblinds je eigen set online samenstellen en bestellen. Na ontvangst thuis volg je de stap voor stap handleiding en je kunt aan de slag. Met name het inmeten moet je nauwkeurig uitvoeren. Als je een beetje handig bent gaat dit zeker lukken. Als je echter twee linkerhanden hebt, of het toch een risico vindt om zelf aan de slag te gaan, dan kun je soortgelijke producten ook via de speciaalzaak kopen. Poweredblinds is namelijk een merk van Somfy, een voorloper op het gebied van elektrische gordijnen. Je kunt in veel raamdecoratie winkels terecht voor Somfy motor buizen en smart hubs. Je kunt vervolgens raamdecoratie door het hele huis aan het Somfy TaHoma kastje koppelen. Als je andere producten van dit merk in huis hebt zoals rolluiken of rookmelders dan koppel je ze aan hetzelfde basisstation. Je kunt ook producten van andere merken koppelen via Google Home, Apple HomeKit of Amazon Alexa.