Loading...
Interieur

TIPS VOOR HET INRICHTEN VAN JE EETKAMER

Gezellig borrelen, even bijkletsen, werken en eten natuurlijk: de eetkamer wordt in veel interieurs gebruikt als multifunctionele plek. Hoe richt je deze kamer nou zo in, dat het aan al deze eisen voldoet? Wij geven je tips om de eetkamer in te richten!

Functie van de ruimte

Als je begint met het inrichten van de eetkamer, bepaal je eerst wat de functie van de ruimte wordt. Wil je graag een ruimte creëren waar je op elk moment van de dag kan zitten of wil je alleen gebruik maken van de eetkamer wanneer je ook daadwerkelijk gaat eten? Het antwoord op deze vraag helpt je om te bepalen hoe groot de tafel moet zijn en hoeveel stoelen er moeten komen. Wanneer je graag de eetkamer als multifunctionele plek gebruikt, kan je ervoor kiezen om een grote rechthoekige eettafel aan te schaffen waar meerdere personen aan kunnen zitten, werken en eten. Wil je de eetkamertafel alleen als plek om te eten gebruiken? Dan past een kleinere ronde eettafel beter bij jouw woonwensen. Deze neemt minder ruimte in beslag en is gezellig tijdens een diner.

Als je een eettafel hebt uitgekozen, is het tijd voor de eetstoelen. Als je de hele dag aan de eettafel wilt kunnen zitten, dan zijn comfortabele stoelen met een fijne zithouding een goede keus. Denk ook aan het materiaal van je stoelen. Met rondrennende kinderen in huis zijn stoelen van kunststof vaak een slimmere keuze dan gestoffeerde stoelen. Kunststof maak je een stuk makkelijker schoon.

Verlichting

Verlichting is de volgende stap bij de inrichting van je eetkamer. Welk type verlichting je in de eetkamer wilt hebben, hangt ook weer af van de functie van de ruimte. Ga je alleen dineren in deze ruimte? Dan kan je kiezen voor één hanglamp boven de eettafel én een mooie staande lamp. Wil je graag de hele dag in de eetkamer kunnen zitten? Dan is een hanglamp met een dimfunctie een goede optie. Zo kan je op elk moment van de dag het licht aanpassen naar de setting. Ook het type raamdecoratie in de eetkamer draagt bij aan de sfeer van de ruimte. Wil je graag een ruimte waar je lichtinval en privacy kan combineren? Dan zijn houten of aluminium jaloezieën een mooie toevoeging voor in de eetkamer. Deze passen perfect bij een Scandinavisch of modern interieur en goedkope jaloezieën zijn tegenwoordig gemakkelijk online te verkrijgen zodat je ook nog eens de deur niet uit hoeft. Daarnaast zijn inbetween gordijnen populair voor in de eetkamer. Deze laten een fijne mate van licht naar binnen en geven sfeer aan de ruimte.

Kleurgebruik

Het kleurgebruik in de eetkamer hangt natuurlijk ook samen met de rest van je interieur. Heeft jouw interieur vooral donkere kleuren? Dan kan je dit ook doortrekken naar de eetkamer. Een donker kleurenpalet geeft de ruimte meer sfeer en mystiek en er ontstaat een knusse en gezellige sfeer. Let wel op dat wanneer je een kleine eetkamer hebt, een donker kleurenpalet de ruimte nog kleiner kan laten lijken. Wil je liever een lichte en ruimtelijke eetkamer? Kies dan voor een licht kleurenpalet met bijvoorbeeld wit, lichtgrijs, beige en een lichte accentkleur.

Bedenk ook dat je niet precies hetzelfde kleurenpalet hoeft te gebruiken als in de rest van het interieur. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om dezelfde kleuren in een donkerdere of juist lichtere tint te gebruiken. Of je gaat voor een nieuw kleurenpalet dat het kleurenpalet van de andere ruimtes complimenteert. Er zijn dus genoeg mogelijkheden!