Loading...
Wonen

Type woonkamer lampen om jouw verlichting te verbeteren

Ben je het zat om niet te kunnen zien wat je aan het doen bent? Oude verouderde lampen die er oud of gewoon lelijk uitzien? Heb je verlichting, maar is het nog niet helder genoeg om een ​​boek te lezen? Of hebben jouw kamers gewoon niet genoeg ingebouwde verlichtingsarmaturen?

Het is tijd om licht op jouw situatie te werpen met deze krachtige tips voor het ontwerpen van een woonkamer.

Vraag jezelf af, wat wil je dat je woonkamer verlichting doet?

Wanneer je beslist hoe je een woonkamer met betere verlichting wilt inrichten, zijn er verschillende soorten woonkamer lampen die voor verschillende doeleinden zijn ontworpen.

Het is misschien niet het beste idee om wat lampen in de woonkamer te plaatsen als je naast een stoel fel licht nodig hebt. Of een paar woonkamerlampen van Ztahl of het merk It’s about RoMi zijn misschien niet genoeg omgevingslicht om een ​​familiekamer te vullen voor jouw volgende verjaardagsfeestje. 

Verschillende soorten lampen

Soorten lampen kunnen het licht op verschillende manieren verspreiden, afhankelijk van het ontwerp. Een tafellamp reflecteert bijvoorbeeld typisch wat licht uit de boven- en onderkant van de kap en verspreidt het meer naar beneden, terwijl een kroonluchter licht in alle richtingen kan uitstralen.

Wat is taakverlichting en taaklampen?

Taaklampen schijnen helder licht op specifieke taken en stellen je in staat een specifiek gebied te markeren, bijvoorbeeld naast een stoel, boven een tafel, in een gezellige hoek, enz. Deze ideeën voor woonkamer lampen helpen je om taken uit te voeren waar je helderder licht nodig hebt om meer te kunnen zien.

Soorten lampen voor meer specifieke activiteiten in de woonkamer zijn onder meer:

  • Tafellampen naast een stoel of bank of in de hoeken van de kamer
  • Leeslampen naast een stoel of bank
  • Bureaulampen op een bureau waar je papierwerk zou kunnen verwerken
  • Taaklampen ontworpen voor hobby’s en ambachten.

Wat is accentverlichting?

Accent lampen zijn meer voor decoratie en voegen subtiele accenten toe aan de verlichting van een woonkamer. Ze pronken met bepaalde kenmerken in de kamer en voegen een zachte lokale gloed toe in specifieke gebieden.

Soorten verlichting voor het accentueren van jouw woonkamer inrichting zijn onder meer:

  • Accent lampen, noviteiten lampen en decoratieve tiffany lampen
  • Up-lights die in de buurt van de vloer zijn geplaatst en naar boven schijnen
  • Spotlichten en schilderijlampen voor het uitlichten van kunstwerken en andere decoraties in de woonkamer.

Interieurideeën voor een grote woonkamer verlichting

Er zijn talloze manieren om een ​​grotere ruimte te verlichten. De extra ruimte geeft je creativiteit de vrije loop. Of je nu focust op meerdere van hetzelfde type verlichting, of een combinatie van twee of drie soorten verlichting, het hangt af van de stijl van jouw kamer en welke praktische functionaliteit de kamer moet dienen.

Waar moet je op letten in een grotere woonkamer met verlichting?

  • Hoe meer afstand er is tussen de lichtbron en de objecten of mensen die het verlicht, hoe zwakker het kan lijken
  • Licht verspreidt zich (diffuus) naarmate het verder reist en weerkaatst op objecten, waardoor er op elke locatie minder gericht licht is
  • Het zal moeilijker zijn om een ​​enkel licht de hele kamer te laten vullen, of om alle muren en hoeken te bereiken.

Wat vond je van dit artikel? Wellicht heeft het jouw verder geholpen in de zoektocht naar een nieuwe lamp of om meer informatie te vergaren over verschillende type lampen