Loading...
InterieurWonen

Overweegt u een haard te kopen? Lees eerst onze bevindingen

Wellicht bent u opgegroeid met een gouden paplepel of heeft u carrière gemaakt en een hoop geld verdiend. De kans bestaat dan dat u woont in een riante vrijstaande villa uit 1900. Misschien heeft u dan ook het geluk dat zowel de eetkamer als zitkamer zijn voorzien van een prachtige klassieke schouw met openhaard. Heerlijk elke avond met een goede rode wijn genieten van het haardvuur.

De kans is echter vele malen groter dat u een hardwerkende man of vrouw bent uit de arbeidersklasse. Gezien de gekke hedendaagse huizenmarkt heeft u mogelijk net aan een eengezinswoning kunnen aanschaffen in een nieuwbouwwijk. Van een sfeervolle haard is dan absoluut geen sprake.

Om de steriele nieuwbouwwoning toch wat op te kalefateren hebben u en uw partner besloten om een gezellige sfeerhaard aan te schaffen. Proficiat! Maar weet u al voor welk type jullie willen gaan? Lees onze onderstaande tips zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Een traditionele openhaard

Misschien denkt u bij een haard als eerst aan het type haard dat ik in de introductie van dit artikel omschreef. Een grote marmeren schouw met een flinke vuurplaats erin. Prachtig natuurlijk, maar niet meer geheel van deze tijd. Het is ontzettend kostbaar om een dergelijke haard te laten aanleggen en in sommige typen woningen zelfs onmogelijk. Daarnaast is er steeds meer weerstand tegen de roetdeeltjes die vrijkomen bij het verbranden van hout. Deze rook is slecht voor de gezondheid en het zou zomaar kunnen dat dergelijke haarden in de toekomst door de overheid aan banden worden gelegd. Uiteraard kunt u voor een klassieke openhaard kiezen, maar wij denken dat er vandaag de dag betere alternatieven te vinden zijn. Benieuwd welke alternatieven ik bedoel? Lees vooral verder.

Geen gedoe met een elektrische haard

Mogelijk heeft u er nooit bij stilgestaan, maar er zijn tegenwoordig talloze elektrische haarden te koop. Haardcenter is een zaak met een gigantisch aanbod aan dit type moderne haarden. Op hun webshop krijg je een goed overzicht te zien van alle modellen en mogelijkheden. U kunt het zo gek maken als u zelf wil. Mocht uw portefeuille beperkt zijn, kunt u evengoed voor een paar honderd euro als een elektrische sfeerhaard aanschaffen. Heeft u iets meer te besteden en wilt u dichter bij een echte haard komen, kies dan voor een model met ledverlichting en waterdamp. U zult versteld staan van de opties. 

Wilt u geen nephaard? Kies dan voor bio-ethanol

Tot slot is er nog de categorie bio-ethanol haarden. Deze haarden combineren best of both worlds. Doordat de bio-ethanol geen rook produceert zijn deze haarden geheel afvoerloos. U kunt ze dus in elke woning en in elke ruimte plaatsen. Toch is er geen sprake van een vuursimulatie. De bio-ethanol verbrandt echt en produceert echte vlammen. Ideaal om elke kamer mee op te fleuren.

Als het goed is heeft u nu een degelijk beeld van de mogelijkheden op het gebied van sfeerhaarden. Ik hoop van harte dat er een optie tussen zit die past bij uw woning en wensen. Komt u er toch niet helemaal uit? Dan kunt u altijd nog een dvd’tje met vlammen afspelen op uw televisie!