Loading...
BadkamerKeukenWonen

Verschil tussen een PVC en aluminium raam

Bij het bouwen en verbouwen komt onvermijdelijk de vraag of je moet kiezen tussen een PVC of aluminium raam. Beiden hebben zowel voor- als nadelen, wat de keuze er natuurlijk niet makkelijker op maakt. Ben jij op zoek naar nieuwe ramen, lees dan verder zodat je alle informatie hebt om een goede keuze te kunnen maken aangepast aan jouw budget, wensen en plannen.

Het PVC raam

Voordelen

Wil je kiezen voor ramen met een goede verhouding prijs-kwaliteit, dan zijn PVC ramen wellicht de best mogelijke keuze. Deze ramen hebben een lange levensduur en vragen bovendien geen intensief onderhoud. Omdat PVC ramen ook een hoge isolatiewaarde hebben, bespaar je ook nog eens op je energiefactuur wat in deze tijden zeker geen onbelangrijk gegeven is. 
De verschillende kleuren en afwerkingen van PVC ramen zorgen ervoor dat er voor iedere woningstijl precies de juiste ramen te vinden zijn.

Nadelen

Omdat PVC ramen de eigenschap hebben minder sterk en robuust te zijn dan pakweg een aluminium raam, zijn ze een minder goede keuze voor grote ramen en glaspartijen. Je mag dit nadeel dan wel deels kunnen opvangen door te kiezen voor stevige vensterbanken ter ondersteuning, het blijft een aandachtspunt.
PVC ramen zijn in verschillende afwerkingen verkrijgbaar, maar die afwerking moet je dan wel behouden. PVC kan namelijk niet zomaar geschilderd worden.

Het aluminium raam

Voordelen

Een aluminium raam is een stevige, kwalitatieve en duurzame keuze als het over de ramen gaat. Grote glaspartijen kunnen zonder enige moeite voorzien worden van aluminium kozijnen en zorgen voor een mooie, strakke en industriële uitstraling van je woning. Aluminium roest niet, barst niet en trekt niet krom, je bent dus zeker van degelijke ramen met een grote duurzaamheid. Wist je dat aluminium 100% recyclebaar is? Een mooie bijdrage aan het klimaat en milieu dus.

Nadelen

Een aluminium raam wordt voorzien van een speciale beschermlaag voor een langere levensduur. Hier hangt echter wel een nadeel aan vast in die zin dat de beschermlaag gevoelig is voor zure of bijtende stoffen. Je doet er dus goed aan je ramen schoon te maken met speciaal daarvoor bestemde schoonmaakmiddelen. 
Een aluminium raam heeft traditioneel een relatief hoger kostenplaatje dan bijvoorbeeld PVC ramen. Als je hier natuurlijk in rekening neemt dat je een leven lang kunt genieten van een hoge isolatiewaarde en dus van een lagere energierekening, is deze kost wel al deels gereduceerd en verdient die eigenlijk zichzelf terug.

De keuze is persoonlijk

Of je nu uiteindelijk kiest voor een PVC of aluminium raam dat is heel persoonlijk. Je doet er goed aan om van beide de voor- en nadelen die voor jou van toepassing zijn even naast elkaar te leggen en te vergelijken. Zo kom je als vanzelf op de keuze die voor jouw budget, smaak en plannen de beste keuze is. Je kunt natuurlijk ook altijd even te rade gaan bij experts op dat gebied die je graag verder helpen met de verschillende keuzemogelijkheden. Welk raam je ook kiest, zowel met een PVC raam als met een aluminium raam haal je een erg kwalitatief, degelijk en duurzaam raam in huis, laat daar alvast geen enkele twijfel over bestaan.