Loading...
Wonen

Waar moet je op letten bij het kopen van een zoldertrap?

Een zoldertrap uitzoeken is niet altijd even spannend, maar het maakt elke rit naar u zolder gemakkelijker, sneller en veiliger. Het kan het verschil maken tussen een gebruikte opslagruimte en een opslagruimte die snel vergeten wordt.

Er zijn echter een paar zaken waar u op moet letten bij het aankopen van een zoldertrap of een neerklapbare trap. Zo moet u bijvoorbeeld letten op de kwaliteit van het product.

Hier zijn nog 4 zaken waar u op moet letten bij het uitzoeken van een zoldertrap.

Locatie en de maat van de zoldertrap

Het is belangrijk dat u eerst gaat bepalen waar de zoldertrap geplaats kan worden. Het is verstandig rekening te houden met de bestaande plafonbalken of spanten. Het is belangrijk om de afstand tussen plafond en vloer te meten. Als je beschikt over een toegangsluik naar de zolder, is het verstandig dat je deze ook meet. De meeste trappen worden namelijk geleverd met een voor gemonteerde kast en luik. Een toegangsluik kan eventueel vergroot worden of er kan een geheel andere opening worden gemaakt die makkelijker toegankelijk is. Plaats de zoldertrap op een plek waar de onderkant van de ladder op een veilige plek valt waar er ruimte is om te manoeuvreren, zodat u makkelijk naar boven en beneden kan op de zoldertrap.

Montage gemak

Niet enkel de maat en locatie van de zoldertrap zijn belangrijk, maar ook of de kast en luik al zijn voor gemonteerd. Als de zoldertrap al voor gemonteerd is maakt het de montage van de trap veel makkelijker. Het is ook altijd mogelijk om een monteur te laten komen, die dankzij de voor gemonteerde trap sneller klaar is, waardoor de montage goedkoper is.

Veiligheid

Om veilig naar je zolder, dakterras of platdak te gaan is het belangrijk dat je op een aantal punten gaat moeten letten voor het aankopen van een zoldertrap.

  • Slipvaste treden. Deze zorgen er voor dat u extra stabiliteit hebt bij het op en af gaan van de trap.
  • Vergrendelingssysteem. Hiermee voorkom je dat de trap naar beneden valt als je het luik wilt openen. De trap zakt dan rustig naar bededen.
  • Voorgemonteerde leuning. Het zorgt voor een extra veiligheid. Het is belangrijk dat je je kan vasthouden als je de trap omhoog en omlaag gaat. Met andere woorden, is er minder kans op een ongeluk.
  • Een traphek kan u zoldertrap nog veiliger maken.
  • De draagkracht. De algemene regel is hoe meer gewicht een ladder kan dragen, hoe steviger hij is. Koop dus altijd een lader die het gewicht kan dragen van de zwaarste persoon die hem zal gebruiken , plus de zwaarste lading die op en neer zal gedragen worden.
  • De bediening. Een aluminium schaartrap is licht waardoor het makkelijk te bedienen is. Sommige zoldertrappen zijn ook elektrisch zodat de bediening nog makkelijker wordt. Houten vouwtrappen zijn ook makkelijk te bedienen.
  • Brandwerend. Brandwerende zoldertrappen isoleren de warmte en zijn een tijde muurvast.   

Energiezuinig

Tegenwoordig is het belangrijk dat je huis energiezuinig is. Uit onderzoek blijkt dat er een klein percentage warmte verloren gaat door je zolder. Een energiezuinige zoldertrap  kan besparen op de koste van de energie.

Zoek een zoldertrap die een volledig geïsoleerd luik heeft en een goede dichting rond het luik voor extra isolatie. Bekijk ook altijd zeker de U-waarde van de trappen om het zo energie-efficiënt te maken.  

Met deze tips moet je zeker een goede zoldertrap kunnen uitkiezen.