Loading...
SlapenWonen

5 tips voor een goede nachtrust

Is jouw slaapkamer naast rustplek ook nog een werkplek, bibliotheek en wasruimte inéén? Vergeet niet dat de belangrijkste functie van deze ruimte het bieden van een goede nachtrust is. Zo maak je van je slaapkamer een fijne plek om goed te slapen.

1. Zorg voor een goed matras

Een goede nachtrust kan zo eenvoudig zijn als het aanschaffen van een nieuwe matras. Als je matras niet comfortabel is, slaap je immers niet optimaal. Ga je een nieuw matras kopen, doe dan uitgebreid onderzoek. Test het uit in de winkel door erop te gaan liggen zoals je thuis zou doen. Maak ook vooral gebruik van de garantieperiode als het na aankoop toch niet helemaal bevalt. Let bij de aankoop ook op de maat, want een te klein matras kan ervoor zorgen dat je niet lekker slaapt.

2. Regel de temperatuur 

Als de temperatuur in je slaapkamer te laag of te hoog is, kan dat invloed hebben op je slaapkwaliteit. Een eenvoudige oplossing daarvoor is het verhogen of verlagen van de thermostaat. Andere opties om de temperatuur te regelen zijn een (plafond)ventilator, een elektrisch kacheltje of raambekleding die warmte en kou buitenhoudt.

3. Maak de kamer donker

Ons natuurlijke circadiaanse ritme volgt de natuurlijke cyclus van licht en donker. Dat is de reden dat de hoeveelheid licht in je slaapkamer invloed heeft op je slaapkwaliteit. Met goede gordijnen, zoals verduisterende vouwgordijnen, maak je de kamer donker en kun je beter slapen.

4. Geef de kamer kalmerende kleuren

Felle, levendige kleuren kunnen leuk zijn, maar ze kunnen je ook onrustig maken. Gebruik in plaats daarvan rustige, kalmerende kleuren in je slaapkamer. Denk aan zachtblauw, groen en pasteltinten. Als je toch aansprekende kleuren wilt gebruiken in de ruimte waar je slaapt, gebruik ze dan als accenten.

5.Rustgevende geluiden

Naast kalmerende kleuren kunnen rustgevende geluiden helpen om beter in slaap te komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kabbelend beekje, het ruisen van de wind door de bomen of het gezang van vogels. Je kunt deze geluiden in je kamer brengen met een cd-speler of wekker. Wat ook kan, is een kleine fontein in je slaapkamer of een niet al te luidruchtige windgong bij je raam.