Loading...
AlgemeenWonen

Alles wat je moet weten over verlengkabels

Alles wat je moet weten over (verleng)kabels

Misschien zie je verlengkabels als een heel simpel alledaags voorwerp, maar er zit toch veel in zo’n simpel item. Eigenlijk zijn er dus best een paar dingen die je moet weten over dit soort kabels en stekkerdozen zodat je de juiste keuze kunt maken.

Kabeldikte en temperatuur

Een van de belangrijkste eigenschappen van een verlengkabel is de dikte van de kabel. Hier moet namelijk enorm veel energie doorheen kunnen afhankelijk van het gebruik. Als je een stekkerdoos hebt met veel contacten of als je de verlengkabel gaat gebruiken voor een apparaat wat veel vermogen nodig heeft zul je goed moeten letten op de dikte van de kabel. Hoe dikker de kabel hoe veiliger deze veel energie kan overbrengen. Een te dunne kabel kan namelijk snel oververhit raken. Dit kan gevaarlijk worden als dit te vaak gebeurt of als hij erg oververhit raakt.

Veel en langdurig gebruik

Naast de dikte kan ook de lengte van de kabel deze zwakker maken. Hierdoor zijn veel verlengsnoeren die huishoudelijk gebruikt worden eigenlijk niet geschikt voor veel en langdurig gebruik. Als je ergens permanent een verlengsnoer of stekkerdoos wil gebruiken zou je echt iets meer moeten investeren in een stekkerdoos van hoge kwaliteit die het aankan om veel en langdurig gebruikt te worden. Je zou natuurlijk ook extra stopcontacten kunnen plaatsen op de plek waar je meer stroompunten nodig hebt, maar dit is natuurlijk een veel grotere en kostbaardere klus dan het aanschaffen van een goede kwalitatieve stekkerdoos.

Gebruiksadviezen

Hierboven zijn de belangrijkste punten besproken waar je op moet letten bij de aanschaf, maar ook tijdens gebruik zijn er een paar dingen die je beter wel en beter niet kunt doen. Zo moet je zorgen dat je de kabel volledig afrolt zodat er niet plaatselijk meer hitte kan ontstaan en is het een slecht idee om meerdere kabels aan elkaar te verbinden. Bescherm kabels met kabel goten zodat ze niet kapotgelopen kunnen worden en houd ze uit de buurt van erg brandbare materialen.