Loading...
AlgemeenKeukenWonen

Een speciale koelkast voor jouw wijn!

Wijn serveer je op de juiste temperatuur vanuit een wijnkoelkast. Je kunt hiermee de beste temperatuur regelen voor elke wijn die je wilt serveren. In dit artikel lees je meer over wat een wat een wijnkoelkast is en waar je deze eventueel kunt kopen. 

Wat is een wijnkoelkast? 

Een wijnkoelkast is een koelkast speciaal voor wijn. Hierin kan je je wijnen op de juiste temperatuur bewaren en direct serveren. Een handige aanwinst voor jouw keuken en mooi om passend te maken in je interieur.

Er zijn verschillende soorten wijnkoelkasten. Zo heb je kleine wijnkoelkasten die je losstaand in je keuken kunt plaatsen. Maar er zijn ook inbouw wijnkoelkasten of een wijnklimaatkast die je volledig in je keuken kunt laten integreren. Zo lijkt het een geheel met de rest van je keuken. 

Een wijnkoelkast is handig voor wijnliefhebbers, cateraars en horeca zaken. De presentatie van je wijnen in een wijnkoelkast zorgt ervoor dat je laat zien dat je kennis hebt van de wijnen en de temperatuur waarop het geserveerd mag worden. Daarnaast heeft het een mooie uitstraling in je keuken of woonkamer. Afhankelijk van waar je de wijnkoelkast of wijnklimaatkast wilt gaan plaatsen. Op wijnkast.nl kan je diverse wijnkoelkasten bekijken die passend zijn voor jouw interieur. 

Welke wijnklimaatkast je het beste kan kopen

Er zijn verschillende soorten wijnklimaatkasten. Wanneer je een wijnklimaatkast wilt kopen kan je het beste eerst bekijken waar je deze wilt plaatsen. Afhankelijk daarvan kan je beter beslissen welke maat wijnklimaatkast het beste past in je keuken of woonkamer. 

Er zijn namelijk verschillende maten wijnklimaatkasten. Zo heb je een grote wijnklimaatkast, een smalle wijnklimaatkast. Maar ook een grote wijnkoelkast met een dubbele deur. 

Ook is er verschil in een wijnkoelkast of klimaatkast met 1 zone of 2 zones. Wanneer je verschillende wijnen wilt bewaren, dan raden we aan om een wijnklimaatkast met 2 zones te kiezen. Zo kan je altijd 2 temperaturen instellen. Voor verschillende wijnen zul je namelijk nooit dezelfde temperatuur hanteren. 

Witte wijnen worden kouder bewaard dan lichte rode wijnen. Het is daarom ook goed om te bedenken welke wijnen je hierin gaat opslaan. 

Deze soorten wijnen kan je bewaren in een wijnkoelkast 

Er zijn vele verschillende wijnen die je kunt bewaren in een wijnkoelkast. Iedere wijn dient weer op een andere temperatuur bewaard te worden. Hieronder zie je een overzichtje van de temperaturen waarbij de wijn bewaard moet worden en geserveerd. 

Dessert wijnen 10-12 graden Celsius

Mousserende wijnen   8-10 graden Celsius

Droge Witte wijnen 10-12 graden Celsius

Zoete Witte wijnen   8-10 graden Celsius

Rosé   6-9 graden Celsius

Lichte rode wijnen 14-16 graden Celsius

Stevige rode wijnen 16-18 graden Celsius

Kan ik wijn bewaren in mijn gewone koelkast? 

Op basis van bovenstaand overzicht kan je jouw favoriete wijnen op de juiste temperatuur serveren. Het is met een gewone huiskoelkast niet mogelijk om de wijnen op de juiste temperatuur te serveren. Deze staat vaak kouder ingesteld. Voor een rode wijn is dat natuurlijk veel te koud. Maar de gemiddelde woonkamertemperatuur is tegenwoordig weer te warm. 

Daarom kan je het beste een wijnklimaatkast kopen om je wijnen op de juiste temperatuur te bewaren en te serveren. Verder geeft het ook een leuke sfeer en ambiance in je keuken of woonkamer.