Loading...
Wonen

Gemakkelijk en goedkoop isoleren met sandwichpanelen

Je carport, tuinhuis, stal, loods of woning beter beschermen tegen de weersomstandigheden? Daarvoor kies je geïsoleerde sandwichpanelen. Die zijn makkelijker om te installeren en aanzienlijk goedkoper dan traditionele bouwmaterialen. We vertellen je graag meer over deze innovatieve maar nog weinig bekende bouwmethode. Zo ontdek je wat sandwichpanelen zijn, welke voordelen ze je bieden en hoe je ze monteert. 

Isolatie gesandwicht tussen metalen platen 

Een sandwichpaneel bestaat uit een metalen onderlaag, een laag PIR isolatieschuim en een metalen bovenplaat. De isolerende laag zit geklemd tussen twee stalen platen, vandaar de naam sandwichpanelen. Dit type geïsoleerde panelen is zowel beschikbaar als wandplaten als in de vorm van dakplaten. Sandwichpanelen voor daken en voor wanden worden wel op verschillende manieren gemonteerd. 

PIR of PolyIsocyanuRaat is een kunststof isolatiemateriaal in de vorm van hardschuimen platen. De hoge isolatiewaarde maakt het ideaal om daken, wanden en vloeren te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals warmte en koude. De relatief lage kost, de eenvoudige installatie en het brede aanbod aan afmetingen maken sandwichpanelen ideaal voor de isolatie voor allerlei gebouwen, van een loods tot een woning. 

Soorten dakplaten en wandplaten 

Geïsoleerde sandwichpanelen zijn geschikt voor gebruik als dakpanelen en als wandpanelen. Voor wandpanelen is het zelfs de enige optie, omdat dit type voldoende stevigheid en isolatie biedt aan muren. Voor dakpanelen zijn er nog twee andere mogelijkheden: 

  • De enkelwandige metalen plaat, waarvan je de lengte, de dikte en de kleur kiest. Deze dakplaat gebruik je eerder voor het afleiden van water boven bijvoorbeeld een stal. 
  • De anticondensplaat met een extra doek tegen druppelvorming. Ideaal als dakplaat boven bijvoorbeeld je houtschuur, zodat het hout droog blijft. Voorzie wel voldoende luchtcirculatie, zodat het doek kan opdrogen. 

Voor de isolatie van een woning zijn enkel dakplaten en wandplaten geschikt in de vorm van geïsoleerde sandwichpanelen. Je kiest zelf de dikte van de isolatie en de afmetingen van de panelen. Heb je afwijkende maten nodig? Vraag om de platen op maat te zagen door je leverancier of ga zelf aan de slag met een wipzaag en voldoende beschermingsmiddelen. Hou bij je bestelling ook rekening met levertermijnen en de mogelijkheid tot levering aan huis, eventueel voor een meerkost. 

Voordelen van sandwichpanelen 

Sandwichpanelen bestaan uit metaal en isolatie en zijn dus volledig vrij van asbest. Dankzij de dubbele metalen laag kunnen ze aan beide kanten tegen een stootje. Kiezen voor sandwichpanelen is dan ook kiezen voor een robuuste en stevige isolatiemethode. 

De materiaalkosten zijn laag en de montage is weinig arbeidsintensief – wie een beetje handig is, installeert eenvoudig zijn eigen wandplaten en dakplaten. Die combinatie maakt van sandwichpanelen een eenvoudigere en goedkopere optie dan de klassieke bouwmaterialen. 

Dakplaten en wandplaten installeren 

De montage van dakplaten en wandplaten verschilt, maar beide moeten overlappen om waterdicht te zijn. Bij de wanden gebeurt dat naadloos en vrijwel onzichtbaar. Dakplaten krijgen best 1 golf overlapping en een bevestiging met waterdichte kapjes. 

Bij wandpanelen begint de installatie onderaan. Bevestig de eerste plaat met schroeven en bouw je wand verder op door de panelen tegen elkaar aan te schuiven. Werk af met een plint onderaan en een plafondlijst bovenaan. Ook dakpanelen zijn meestal voldoende groot om de volledige diepte van je dak te bedekken. 

Heb je nog vragen over de mogelijkheden van sandwichpanelen of het bestellen van wandplaten? Wend je dan tot een expert in dakplaten, zij beantwoorden al jouw vragen met veel plezier.