Loading...
Interieur

Kleurenpsychologie in je interieur: jouw complete gids

Is een rode accentmuur een goed idee of net niet? Klopt het dat je eerder tot rust komt in een groene ruimte? En met welke kleuren kan je een ruimte vergroten of net gezelliger maken? 

Kleurenpsychologie is de studie van hoe kleuren onze emoties, gedachten en gedrag beïnvloeden. In interieurontwerp speelt kleurenpsychologie een cruciale rol bij het creëren van de gewenste sfeer en het overbrengen van een bepaalde boodschap. 

In dit artikel gaan we dieper in op wat kleurenpsychologie precies inhoudt en hoe kleuren je interieur beïnvloeden. Verder ontdek je voorbeelden van specifieke kleuren en hun invloed op verschillende aspecten van een ruimte.

Wat is kleurenpsychologie? 

Kleuren beïnvloeden onze emoties, gedachten en gedragingen. Ze hebben de kracht om stemmingen te veranderen, energie te geven of juist rust te brengen. Verschillende kleuren roepen verschillende reacties bij mensen op. Dankzij het begrip van kleurenpsychologie kiest een interieurarchitect de juiste kleuren die passen bij de gewenste sfeer en functie van een ruimte.

Kleuren hebben namelijk een krachtig effect op de sfeer en uitstraling van een ruimte. Ze veranderen de perceptie van grootte en vorm, de stemming van de bewoners en zelfs de functionaliteit van een ruimte. Klaar voor een interieurrenovatie? Dan is het belangrijk om bij het kiezen van de kleuren rekening te houden met de functie van de ruimte en de gewenste emoties die je wil oproepen.

De kleurencirkel en kleurenpsychologie 

De kleurencirkel is een handig hulpmiddel om de relatie tussen verschillende kleuren te begrijpen. De cirkel verdeelt de kleuren onder in primaire, secundaire en tertiaire kleuren. Hun onderlinge verhoudingen helpen bij het kiezen van harmonieuze kleurenschema’s. 

De primaire kleuren zijn rood, blauw en geel, terwijl secundaire kleuren zoals groen, paars en oranje ontstaan door het mengen van twee primaire kleuren. Tertiaire kleuren vorm je door een primaire kleur te mengen met een secundaire, zoals rood-oranje en blauw-groen. 

Contrasterende, harmonieuze en ton-sur-ton kleuren 

Contrasterende kleuren liggen tegenover elkaar op de kleurencirkel, zoals blauw en oranje. Harmonieuze kleuren bevinden zich naast elkaar. Samen creëren ze een rustgevend en evenwichtig effect. Ton-sur-ton kleuren zijn verschillende tinten van dezelfde kleur. Ze zorgen voor een subtiele, gelaagde uitstraling. 

De belangrijkste overweging die je bij je kleurkeuze moet maken, is welke sfeer en emoties je wilt oproepen. Contrasterende kleuren voegen drama en visuele interesse toe aan een ruimte, terwijl harmonieuze kleuren een gevoel van samenhang en evenwicht creëren. Ton-sur-ton kleuren hebben dan weer een rustgevend en verfijnd effect. Ze zijn ideaal voor het creëren van een elegante en ingetogen uitstraling.

Je volledige kamer, een accentmuur of een eyecatcher? 

Je past kleuren op verschillende manieren toe in een ruimte. Het schilderen van een volledige kamer in één kleur creëert een gevoel van samenhang en harmonie. Een accentmuur is een focuspunt dat visueel interessant is. Schilder details, zoals deuren of raamkozijnen, in een contrasterende kleur om een ruimte karakter te geven en de architecturale elementen te benadrukken. 

Want inderdaad, kleuren beïnvloeden ook de perceptie van de architectuur van een ruimte. Lichtere kleuren laten een ruimte groter en luchtiger lijken, terwijl donkere kleuren een gevoel van intimiteit en gezelligheid creëren. Door slim gebruik te maken van kleuren kan je architectonische kenmerken worden benadrukt of juist verborgen. Schilder bijvoorbeeld je plafonds in een lichte tint om de hoogte van je kamer te accentueren. Of geef je muren een donkere afwerking om een lange, smalle ruimte te verkorten en te verbreden. 

Kleuradvies op maat 

Kleurenpsychologie is een vak apart en het is altijd moeilijk om een inschatting op voorhand te maken. Bovendien voel je het effect van een nieuwe laag op je muren pas wanneer je meubilair allemaal op zijn plaats staat. En dan is het niet fijn om te beseffen dat die rode accentmuur wel heel veel aandacht trekt, of dat die groene muren ’s avonds toch niet zo mooi kleuren als overdag. Doe daarom beroep op een interieurarchitect met ervaring in kleuradvies. Hij of zij luistert naar jouw verhaal en bekijkt ter plaatse de ruimtes waarover je vragen hebt. Op basis van expertise en kleurenstalen komen jullie samen tot de beste beslissing. Bovendien brengen de meeste interieurarchitecten je met plezier in contact met betrouwbare vakmannen die het arbeidsintensieve schilderen met bekwaamheid van je overnemen.