Loading...
Keuken

Je keuken is niet compleet zonder een fornuis

Met een fornuis bespaar je ruimte, kook je efficiënter en heb je een prachtige eyecatcher in je keuken. Deze multifunctionele meubels combineren namelijk kookplaten met een oven. Maar waarop moet je letten bij de aankoop van een fornuis? We leggen het je haarfijn uit. 

Een fornuis biedt je de stijlvolle combinatie van oven en kookplaten in één. Het aanbod is erg groot, van landelijke, afgeronde modellen in het wit tot strakke, moderne toestellen in het zwart en alles er tussen. Ook qua uitvoeringen zijn er heel wat mogelijkheden voor onder meer gas of inductie en verschillende stroomaansluitingen. Ga je een fornuis kopen? Overloop volgende factoren om zeker te zijn dat je de perfecte keuze maakt. 

Je keuken 

Allereerst kijk je naar de beschikbare plaats in je keuken. Controleer de afmetingen in de hoogte, breedte en diepte van het fornuis dat je op het oog hebt en zorg ervoor dat het past. Vergeet niet rekening te houden met aansluitingen en ventilatievoorzieningen. Gelukkig komt hier het grote voordeel van een fornuis meteen meekijken. Door je oven en kookplaat te combineren, bespaar je immers heel wat plek. 

Ook esthetisch moet je nieuwe fornuis in je keuken passen. Gaat je voorkeur uit naar een landelijke inrichting of een moderner interieur? Het fornuis is niet alleen een instrument om te koken en bakken, maar ook een stijlvolle eyecatcher centraal in je keuken. Zorg er dus voor dat het perfect aansluit bij de omgeving. 

Je kookplaat en oven(s) 

Fornuizen combineren een of meerdere ovens met een gasvuurplaat, een elektrisch vuur of een inductieplaat. Daarvoor heb je ofwel een gasaansluiting ofwel een elektriciteitsaansluiting nodig. Welk type je kiest, hangt verder af van onder meer je persoonlijke voorkeur en je kookstijl. Het voordeel van inductie is dat niet je kookplaat opwarmt, maar enkel je potten en pannen. Gasfornuizen zijn standaard voorzien van vlambeveiliging: zodra de vlam dooft, stopt de gastoevoer. 

Denk verder na over het aantal kookzones op je kookplaat en de capaciteit van je oven(s). Daarbij hou je rekening met het type gerechten dat je klaarmaakt (eenpansgerechten hebben minder plaats nodig dan soep en aardappelen met vlees, twee soorten groenten en een saus) en met het aantal mensen dat aanschuift (een klein huishouden heeft minder nood aan een grote kookcapaciteit dan een uitgebreide familie die regelmatig gasten ontvangt). 

Je fornuis 

Tenslotte heeft elk fornuis zijn eigen specificaties. Bekijk zeker volgende zaken nauwkeurig om een weloverwogen keuze te maken. 

  • Betrouwbare en kwalitatieve merken met een goede reputatie kunnen rekenen op positieve klantenrecensies, die je makkelijk online vindt.
  • Een inductiefornuis met een inductiekookplaat is het meest energiezuinig. Je vergelijkt de energie-efficiëntie van fornuizen aan de hand van hun energielabel. 
  • Kies functies en extra’s, zoals ingebouwde timers of zelfreiniging, wanneer die nuttig en handig zijn voor jou. 

Zo kies je het ideale fornuis 

Een fornuis is een efficiënt keukenmeubel en een aantrekkelijke eyecatcher. Hou bij je keuze rekening met de inrichting in je keuken en de beschikbare ruimte, met de grootte en de aanvoer van je kookplaten en ovens en met de eigenschappen van het fornuis zelf. Zo maak je een doordachte keuze om jouw keuken te voorzien van een prachtig fornuis. 

Zo kies je het ideale fornuis voor jouw keuken 

Je keuken is niet compleet zonder een fornuis. Lees waar je best aan denkt voor je overgaat tot een aankoop.