Loading...
Wonen

Zo richt je de woonkamer in

Wanneer je gaat verhuizen of de boel aan het verbouwen bent moet de woonkamer opnieuw ingericht worden. Best een project natuurlijk. Wij vertellen je in dit artikel van begin tot eind hoe je een woonkamer inricht.

Begin bij de bank

Begin bij de bank. De bank is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van de woonkamer en zal waarschijnlijk ook de duurste aankoop worden. Op basis van de kleuren en stof van de bank die je gekozen hebt kun je de woonkamer afmaken met bijvoorbeeld een mooi vloerkleed onder de bank of een bijpassende kleur op de muur. Je kunt ook een hangmat kopen en deze in de hoek van de kamer zetten. Een hangmat met staander is ideaal voor binnen!

Een kleurenschema

Naar aanleiding van de kleur van de bank kun je een kleurenschema creëren. Ga voor één of twee hoofdkleuren in meubels en kies een passende kleur voor op de muur. Vul deze hoofdkleuren aan met extra kleuren in andere items en accessoires die bij elkaar passen. Heb je bijvoorbeeld veel grijze meubels, dan is groen een uitstekende keuze voor de accessoires.

Hoe ga je zitten

Wanneer je eenmaal meubels op het oog hebt, komt de plaatsing aan bod. Heb je een aparte zithoek en een aparte eet/werktafel? Probeer deze twee gedeeltes zo veel mogelijk van elkaar gescheiden te houden door bijvoorbeeld de rugleuningen van de stoelen en banken naar de tafel te keren. Hoe je de zithoek het gezelligst inricht is echt een kwestie van schuiven en proefondervindelijk onderzoek.

Essentials

Maak de woonkamer af met een paar essentials die elke gezellige woonkamer nodig heeft. Denk hierbij aan een vloerkleed, een mooi dressoir en kussens en dekentjes in het kleurenschema van jouw bank. Denk ook zorgvuldig na over verlichting, omdat licht een belangrijke rol speelt in de uiteindelijke sfeer van jouw woonkamer. Zorg dat je naast één of twee grote plafondlampen ook andere verlichtingsmogelijkheden hebt om een beetje gezelligheid te creëren. Investeer bijvoorbeeld in een mooie schemerlamp, een bureaulampje op bijzettafeltjes en gezellige spots aan de muur.

Decoreren

Wanneer dat allemaal geregeld is komt het leukste gedeelte: je kunt de woonkamer gaan decoreren. Voeg hier en daar een gezellig plantje toe voor goede luchtkwaliteit en gezelligheid. Als je niet zulke groene vingers hebt zijn vetplanten een uitkomst. Probeer lege muur ook zo veel mogelijk te vermijden. Koop wat leuke lijstjes en druk je favoriete foto’s af of ga op zoek naar mooie posters of een schilderij. Met het decoreren van de woonkamer kun je de ruimte pas echt helemaal van jou maken.