Loading...
BadkamerWonen

Hoe kun je de gootsteen in je badkamer schoonmaken?

Sta je elke keer als je je tanden gaat poetsen of je handen wast naar zeepresten te staren? Als het antwoord ja is, wil je weten hoe je een waskom in de badkamer snel en effectief schoonmaakt. Gezien alle zeep en water die constant door je gootsteen stromen, zou je denken dat het voor altijd schoon zou zijn, toch? Helaas is dat niet het geval. Smurrie, cosmeticavlekken, roest en watervlekken stapelen zich snel op zonder regelmatig schoon te maken, maar je hoeft niet te wanhopen, aangezien je je wastafel snel kunt reinigen met de onderstaande tips! 

Granieten gootsteen 

Gebruik altijd zachte reinigingsmethoden bij het reinigen van granieten gootstenen, omdat ze meestal afdichtmiddelen bevatten om de natuursteen te beschermen. Week een sponsverzuurder met heet water en 2-3 druppels afwasmiddel of je kunt een 50/50 mix van water en azijn gebruiken. Schrob de plekken met vuil of roet voorzichtig. Spoel alle zeepresten weg met warm water. Droog af met een zachte microvezeldoek of zachte doek. Breng een paar theelepels olijfolie aan op een droge doek en wrijf over de gootsteen, laat dit een minuut intrekken. Veeg daarna overtollige olie weg met een schone doek en poets. 

Porseleinen gootsteen

Begin met het bevochtigen van de hele gootsteen, breng vloeibare zeep aan en gebruik een zachte spons om de kom schoon te maken. Eenmaal schoon, zullen witte porseleinen spoelbakken snel vlekken vertonen, en als dit het geval is, schud dan een beetje zuiveringszout overal en een paar druppels water en laat 10 minuten staan. Maak een schuursponsje nat en schrob voorzichtig wat je gebruikt in de gootsteen. Goed afspoelen met water en droogdeppen met keukenpapier. Door dit te doen kun je de wastafel van porselein in je badkamer goed schoonmaken, al moet je je boots op een heel andere manier reinigen. 

Keramische gootsteen

Om te beginnen met het reinigen van een keramische gootsteen, schrob je al het vuil weg met een mengsel van afwasmiddel en warm water, gemengd in een kom. Week wat keukenpapier in azijn en gebruik ze om de gootsteen te bekleden. Een half uur laten intrekken, daarna verwijderen en afnemen met een vochtige doek. Hiermee worden ook eventuele kalkaanslag verwijderd. Als er nog probleemvlekken zijn, snijd dan een citroen doormidden en pers citroensap over de probleemgebieden en laat 30 minuten staan. Dep met een spons en spoel af met stromend water uit de kraan. Veeg de hele gootsteen schoon met een schone, natte doek.

Koperen gootsteen

Het schoonmaken van een koperen gootsteen in je badkamer begint met het natmaken van de waskom met warm water, voeg ook wat mild afwasmiddel toe. Gebruik daarna een zachte spons om het te reinigen, waarna je de gootsteen goed moet afdrogen. Dit voorkomt groene vlekken. Zitten er vlekken op de wastafel? Je kunt hiervoor zuiveringszout gebruiken, wat je tot een pasta moet maken met wat water. Breng dit aan met een zachte spons. Vervolgens moet je het goed inwrijven en het goed uitspoelen voordat je het opnieuw afdroogt.