Loading...
AlgemeenWonen

Productiever werken vanuit huis: 3 tips

De afgelopen twee jaar stonden in het teken van alle corona maatregelen. Eén van de belangrijkste en tevens levens veranderende maatregelen was toch dat thuiswerken in veel sectoren verplicht werd. Als je je werk thuis kon uitvoeren, was dit ook verplicht. Hoewel het nieuwe werken ook vóór 2020 al in rap tempo toenam, kwam deze ontwikkeling in 2020 ook nog eens in stroomversnelling terecht. Voor sommigen klinkt dit als muziek in de oren, anderen konden er maar niet aan wennen. Zelfs nu alle corona maatregelen zo goed als opgeheven zijn, zien we dat veel bedrijven verder gaan met flexibel werken. Hierbij wordt gemiddeld 50/50 gewerkt. 50 procent op kantoor en 50 procent vanuit huis. Dit lijkt het ‘nieuwe normaal’ te worden. Daarom is het ook van belang dat een ieder zijn of haar woning hierop aanpast. 

Na zo’n lange tijd thuiswerken (wat voorlopig nog niet volledig zal weggaan) is een plaatsje aan de keukentafel of zelfs op de bank niet meer voldoende. Voor een hogere productiviteit tijdens het thuiswerken is het van belang om aan enkele dingen te denken. Maar hoe pak je dit precies aan? Hoe verhoog je jouw productiviteit in huis? We zetten drie tips op een rijtje.

1.Investeer in een goede kantoorinrichting 


Dat je vanuit huis werkt, betekent niet dat je ook op het gebied van ergonomie een oogje toe mag knijpen. Ga vooral niet alleen maar vanaf de keukentafel of de bank aan het werk. Op dat moment neem je een geheel verkeerde houding aan. Dit kan in de toekomst tot (chronische) fysieke klachten leiden. Bovendien zal het ook je concentratie nadelig beïnvloeden als je zo duidelijk in de leefruimte van het huis aanwezig bent. Kies er daarom bij voorkeur voor om een afgesloten ruimte als kantoortje in te richten. Indien je deze luxe niet hebt, kun je dit ook realiseren in de slaap- of hobbykamer. Zolang de ruimte maar afgesloten kan worden en je niet onnodig wordt gestoord door de rest van het gezin. 

Investeer hierbij in elk geval in een goede ergonomische bureaustoel en bureau. Het liefst eentje die verstelbaar is. Op die manier kun je de meubels geheel op maat laten maken. Wanneer jij comfortabel aan je bureau kan zitten, betekent dit in de meeste gevallen ook dat je productiever te werk zult gaan. 

Geen idee waar je op moet letten bij het kopen van kantoorinrichting? Vraag dan om advies aan een specialist in kantoorinterieur, zoals Havic. Wees je er tevens van bewust dat je werkgever verplicht is om een gezonde werkomgeving te realiseren. De kosten voor deze meubels zullen in de meeste gevallen dan ook vergoedt worden. 

2.Maak een planning 


Het is soms heel gemakkelijk om het overzicht te verliezen wanneer je vanuit huis werkt. Daardoor mis je wellicht belangrijke deadlines of heb je geen idee welke werkzaamheden gedaan moeten worden. Daardoor verdoe je onnodige tijd met het bepalen van jouw werkwijze. Begin daarom iedere week met het maken van een planning. Schrijf de belangrijkste dingen op en verwerk deze direct in jouw werkschema. Zo kun je effectiever te werk gaan. 

3.Vermijd afleiding 

De grootste valkuil van het thuiswerken is toch wel dat je dit als ‘gewone werkdag’ gaat beschouwen. Hierdoor ben je misschien sneller geneigd om toch nog wat huishoudelijke taken op je te nemen of een gesprekje aan te knopen met je gezin. Bedenk echter goed dat dit op kantoor ook niet mogelijk is. Sluit je daarom af voor alle mogelijke stoorzenders om zo je productiviteit te verhogen.