Loading...
Tuin

Tuin leeghalen

Wanneer je een nieuwe tuin wilt aanleggen of je bestaande tuin wilt opknappen, kan het eerst nodig zijn je tuin leeg te halen. In dit artikel vertellen we je daar meer over.

Zelf je tuin leeghalen of uitbesteden?

Het leeghalen van een tuin is een zware klus waar veel mensen zich op verkijken. Het gaat namelijk niet alleen om het uitsteken van oud gras, het afbreken van een oud schuurtje of het weghalen van oude tuinmeubels. In de meeste gevallen zal de tuin ook afgegraven moeten worden om oude grond met bijvoorbeeld onkruid, boomwortels, puin en ander afval te vervangen. Dit is bijvoorbeeld nodig voor het aanleggen van een nieuw terras of om ervoor te zorgen dat nieuwe bomen en planten goed groeien in je tuin.

Omdat een tuin leeghalen dus een flinke klus is, kiezen de meeste mensen ervoor om dit te laten doen door een professional zoals een hovenier of grondwerker. Ze beschikken over het juiste materieel om de klus snel en goed te klaren en bovendien kunnen ze ook gelijk de afvoer van materiaal verzorgen.

Alles afvoeren?

Het is ook een goed idee om voordat je aan de slag gaat met het leeghalen van je tuin even goed na te denken of er nog zaken in je tuin staan die je kunt hergebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld stenen of tegels bewaren om ze te gebruiken voor een nieuw tuinpad of terras. Of je gebruikt de planten uit een bestaande haag als je in je nieuwe tuin ook weer een haag gaat planten.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor het leeghalen van een tuin zijn van veel verschillende factoren afhankelijk, denk hierbij aan zaken zoals:

  • Hoe groot is de tuin? Hoe groter de tuin, hoe meer werk het zal zijn en hoe hoger de prijs. Veel bedrijven werken vaak met een vaste prijs per vierkante meter.
  • Wat staat er in de tuin? Een tuin met alleen een gazon en wat bestrating leeghalen is heel wat minder werk dan een verwaarloosde tuin met woekerende beplanting en een verwaarloosd schuurtje leeghalen, dus ook dat is van invloed op de uiteindelijke prijs.
  • Alles uitbesteden of help je zelf mee? Door zelf mee te helpen kun je op de totale kosten besparen, omdat je het bedrijf dat je inhuurt hiermee tijd bespaart. Laat bijvoorbeeld het zware grondwerk met een graafmachine uitvoeren, maar breng in de tussentijd zelf wat tuinafval weg naar de lokale milieustraat.