Loading...
Wonen

Wat is een overbruggingskrediet en hoe werkt het?

Heb je een nieuw huis op het oog, voordat je je oude huis verkocht hebt? Dan heb je een overbruggingskrediet nodig. Nog niet helemaal bekend met de term? Maak je geen zorgen. In dit artikel gaan we dieper in op wat overbruggingskrediet precies is en hoe het precies werkt. Lees snel verder. 

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet, ook wel overbruggingslening of overbruggingsfinanciering genoemd, is een tijdelijke lening die wordt verstrekt om een financieel tekort te overbruggen tussen twee transacties. Een overbruggingskrediet wordt meestal gebruikt wanneer een individu een huis wil kopen voordat het oude huis is verkocht. Het doel van de lening is om de koper in staat te stellen een nieuw onroerend goed te verwerven voordat de opbrengst van de verkoop van het oude onroerend goed hem of haar beschikbaar is. 

Hoe werkt het?

Dit is hoe een overbruggingskrediet in de meeste gevallen werkt:

De aanvraag

Wanneer de koper een nieuw huis gevonden heeft, maar nog niet de financiële middelen heeft om deze aan te schaffen omdat het oude huis nog niet is verkocht, dient hij of zij een aanvraag in voor een overbruggingskrediet. Dit kan bij een financiële instelling, zoals een bank of hypotheekverstrekker.

Beoordeling

De kredietverstrekker beoordeelt de aanvraag op basis van de individuele financiële situatie van de koper. Ook wordt er gekeken naar de verwachte opbrengst van de verkoop van het oude huis en andere relevante factoren. 

Goedkeuring

In geval van een goedkeuring van de aanvraag, verstrekt de kredietverstrekker het overbruggingskrediet aan de koper. Dit bedrag kan dan worden gebruikt voor de aanbetaling van de nieuwe woning, het dekken van sluitingskosten en andere gerelateerde en relevante kosten en uitgaven.

Voorwaarden en terugbetaling

Het is belangrijk om te weten dat overbruggingskredieten in de meeste gevallen een korte looptijd hebben. Dit is meestal tussen de zes maanden tot twee jaar. De voorwaarden kunnen variëren en zijn afhankelijk van de kredietverstrekker. De lening dient te worden afgelost op het moment dat de opbrengst van de verkoop van het oude huis beschikbaar is voor de koper. 

Rente

Overbruggingskredieten hebben vaak een hogere rente dan de ‘normale’ hypotheekleningen. Dit komt omdat deze lening als risicovoller wordt beschouwd vanwege de onzekerheid van de verkoop van het oude huis. De rente wordt in de meeste gevallen van maand tot maand berekend op basis van het uitstaande saldo. 

Heb jij dus een geweldig huis op het oog, maar heb je je eigen woning nog niet verkocht? Dan is een overbruggingskrediet een goede optie voor jou! Ben je op zoek naar meer informatie? Bezoek dan de website van Hypotheekwinkel.