Loading...
Wonen

Je woning slim maken hoeft niet per se duur te zijn

Het klinkt allemaal heel mooi met die smart homes, maar wie gaat dat betalen? Die gadgets zijn echt niet goedkoop, niet iedereen kan zich duizenden euro’s aan nieuwe apparatuur veroorloven. Kun je goedkoop een woning slim maken, en levert dit daadwerkelijk iets op? Of kun je beter sparen tot je de top-of-the-line apparatuur kunt kopen? Hier zijn de mogelijkheden, en 7 tips voor een betaalbare smart home strategie.

Wat kost een smart home?

Een appartement ‘slim’ maken zal goedkoper zijn als een villa van kelder tot zolder automatiseren. Voor enkele honderden euro’s kun je al een goede ‘slimme’ beveiligingscamera in huis halen, denk aan de Somfy One. Een basis set Philips Hue lampen is regelmatig in de aanbieding te bestellen. Laten we zeggen dat je minimaal enkele honderden euros moet uitgeven om aan de slag te gaan, en duizenden euro’s kunt besteden voordat je helemaal klaar bent. Een voordeel van smart home apparatuur is dat het (in principe) uitbreidbaar is, al moet je wel opletten met restricties van merken die je graag binnen hun eigen ‘ecosysteem’ houden.

7 tips voor een goedkope smart home

1. Begin bij de basis

Een goed begin is het halve werk. Als je serieus aan de slag gaat zul je ontdekken dat jouw standaard wifi router niet echt gemaakt is voor dit soort toepassingen. Overweeg een bridge te kopen zoals de TaHoma van Somfy of de Nest Hub van Google. Dan heb je een middelpunt en ‘tolk’ die slimme apparaten samen laat werken.

2. Kies een standaard

Er zijn diverse smart home protocollen. Klik-Aan-Klik-Uit is betaalbaar en eenvoudig, maar vrij beperkt omdat er geen twee-weg communicatie mogelijk is. Apple en Google producten werken niet zomaar samen. De TaHoma die we zojuist al noemde werkt met zowel de Google assistent als Alexa van Amazon. Het biedt zeker voordeel als jouw centrale hub overweg kan met apparatuur van meerdere merken.

3. Goedkoop is (vaak) duurkoop

Een slimme lamp met app voor een tientje is leuk speelgoed, echt waar. Maar als de timer weer eens niet goed werkt, dan gaat de lol er snel vanaf. Een bewegingsmelder met aparte batterij die je niet kunt vervangen is ook geen duurzame investering. Let op met de budget producten, kies liever voor bewezen merken en kwaliteit.

4. Breid uit per apparaat

Een complete smart home met alle toeters en bellen gaat je echt wel duizenden euro’s kosten. Maar je hoeft natuurlijk niet direct alles te automatiseren. Ga voor de toepassing waar jij echt voordeel in zit, en breid dan verder uit. Zo wen je ook aan het systeem en is het allemaal niet zo overweldigend.

5. Kies voor multitaskers

Op een rookmelder na is het verstandig om vooral multitaskers in huis te halen. Een slimme speaker heeft ook microfoons ingebouwd. Het is dus een luidspreker én een spraakassistent in één. Een elektrisch rolgordijn zoals de PoweredBlinds dient ook als inbraakpreventie omdat jouw woning er altijd bewoond uitziet, ook bij afwezigheid. Bij het koppelen van apparaten worden er nog meer functies ‘vrijgespeeld’ waardoor de waarde toeneemt.

6. Levert het elders besparing op?

Een zelflerende thermostaat is niet alleen comfort verhogend, het kan je ook energie besparen. Die elektrische raamdecoratie die we zojuist al noemde slijt minder omdat je er niet meer met je vieze tengels aan hoeft te komen. Besparing mag je ook best meenemen in de afwegingen die je maakt. 

7. Let op aanbiedingen

De meeste merken geven van tijd tot tijd kortingen. Zo wordt er regelmatig gestunt met Philips Hue lampen of met Nest speakers. Let op Black Friday, Cyber Monday en andere promoties van smart home apparatuur en spaar zo geld uit.

Zijn apparaten van … betrouwbaar?

Er zijn een aantal winkels die ‘eigen merk’ producten leveren. Action, Hema en IKEA zijn winkelketens die allemaal met een huismerk serie smart home apparaten op de markt zijn gekomen. Ze ontwikkelen deze apparaten niet in eigen huis, dit zijn zogenaamde ‘rebranded’ toestellen die door een ander bedrijf gemaakt worden. Omdat ze groot inkopen kunnen ze goedkoop leveren. Een mogelijk nadeel is dat de kwaliteitscontrole niet gegarandeerd is. Daarnaast kun je de vraag stellen of een winkel die worsten verkoopt verstand heeft van smart home installaties. Vraag het eens aan de caissière… Om even mee te spelen, of goedkoop je eerste stappen te maken in smart home, kan het zeker een optie zijn. Al bestaat er het risico dat je uit frustratie helemaal geen trek meer hebt in de ‘premium’ ervaring. Je kunt van budget apparaten nou eenmaal niet de kwaliteit en ondersteuning verwachten die grote merken zoals Google, Amazon, Philips en Somfy wel leveren.

Je kunt natuurlijk ook met een slim spaarvarken beginnen die geld telt wanneer je er muntjes in werpt. Maar of dat je geld gaat besparen… Je kunt beter voor structurele oplossingen gaan om jouw wooncomfort te verbeteren, de efficiëntie te verhogen en huisbeveiliging uit te breiden.